La lectura, el camí cap a l’aprenentatge

Després d’algunes incidències i canvis pel que fa a l’assignació del col·lectiu, finalment, vàrem arribar a la tercera i última sessió de l’ApS. Aquesta setmana ens va tocar compartir impressions amb les treballadores de la biblioteca Font de la Mina, de les quals una d’elles, comptava amb més de dotze anys d’experiència al barri.

En un primer moment, no sabíem com enfocar la sessió, per tal de treure tot el profit possible, ja que es tractava d’un repte tècnic i diferent de les dues anteriors. Partint de la base que la nostra notícia tractava sobre l’educació al barri, organitzàvem una dinàmica que ens permetis enllaçar-la amb la seva posterior anàlisi; a través d’un joc similar a les cartes Dixit. Les treballadores es varen trobar, davant seu, una llista de conceptes, de la qual havien de seleccionar aquells que reflectissin la seva visió respecte a la realitat educativa de l’entorn.

Posteriorment, els hi vam proporcionar la notícia “El niño gitano que llegó a la universidad pese a los prejuicios de su profesora”, on es van tractar els següents temes:

  • La importància de la lectura per a combatre l’analfabetisme i per a la formació d’una persona.
  • L’atenció individualitzada que proporciona la biblioteca als seus usuaris.
  • La figura del promotor social com a referent positiu dintre de l’educació.
  • El sentiment de pertinença de la cultura romaní i el paper que juga la família respecte a l’educació dels seus fills.
  • Les construccions de gènere a la seva cultura.
  • La necessitat del treball en xarxa entre la gent del barri i les persones externes a aquest per fer front a l’absentisme i la no finalització dels estudis secundaris i universitaris.
  • El valor de la lectura i la motivació per a l’aprenentatge.

Com a conclusió, cal destacar que l’actitud de les treballadores va crear un espai de comunicació basat en la fluïdesa i l’empatia. Això ens va permetre desenvolupar la sessió amb desimboltura i gaudir d’ella.

Carla Francés i Jordi Simelio

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *