Adéu, fins aviat

Fins aquí ha arribat el nostre breu, però intens viatge a un món desconegut i molt gratificant per a nosaltres. Gràcies a l’oportunitat que ens ha brindat la universitat hem tingut el plaer de fer un petit tast de cara al nostre futur professional com a treballadores socials.

Durant aquesta experiència hem conegut de primera mà la vida d’algunes de les persones que resideixen o treballen al gueto d’un barri i que per tant, resulten exclosos de la societat. Cadascun dels individus amb els qui hem tingut el gran privilegi de passar una estona força agradable i entretinguda, ens han omplert de llum per a continuar amb la nostra feina tant personal, com de cara als altres. Ens emportem tot l’afecte que ens han transmès, l’aprenentatge que hem anat adquirint al llarg del projecte, companyes noves en les nostres vides i per últim, i no menys important, la riquesa i la satisfacció d’haver participat i gaudit tant en aquest Aprenentatge Per Servei.

De cada sessió realitzada ens emportem un record i un aprenentatge diferent. Dels professionals del CAP de La Mina, tota aquella sinceritat i autenticitat amb la que es van desenvolupar. Dels participants de l’Entitat Situa’t, ens enduem les ganes de seguir endavant i de no rendir-nos. De les mares del Matern Infantil, el sentiment de fer barri i de poder-lo adaptar totalment a les famílies. Per últim, les educadores socials de la Sala de Reducció de Danys ens van aportar molta il·lusió i positivisme de cara a la professió que desenvoluparem en un futur pròxim.

Tot aquest assoliment d’aprenentatge ens ha obert les portes a diferents visions i idees de com està format i distribuïda la nostra societat, i el que resulta més important és que no únicament ens ha ajudat a trencar tota una sèrie d’estigmes que teniem sobre el barri de La Mina i dels seus residents, sinó que també ens ha obert els ulls amb la gran influència i importància que els mitjans de comunicació tenen sobre la gent i la visió que puguin prendre d’aquest. L’experiència ens ha despertat doncs, un esperit crític. Hem après a parar més atenció a l’hora de llegir o veure notícies, és a dir, a no quedar-nos només amb el que se’ns diu, sinó a anar una mica més enllà, posar en context la notícia i veure que és realment el que l’informador o informadora vol transmetre amb aquesta.

Per finalitzar, agrair a la Maria, al David i a la resta de l’equip, tot el recolzament i ajut que hem rebut per part seva, així com la llibertat que ens han donat per a poder realitzar les dinàmiques. Ha estat una manera molt interessant de veure fins a on eren capaces d’arribar les nostres imaginacions envers a l’objectiu principal de totes les sessions, d’analitzar una notícia.

Això no és un adéu, sinó un fins aviat.

Cristina, Laura, Alba