UNA VISIÓ DIFERENT DELS CONSUMIDORS DE DROGUES EN TRACTAMENT

Amb els nervis a flor de pell vàrem arribar al local de l’entitat Situa’t. La primera sensació a l’entrar va ser impactant al veure la quantitat de caixes amb material per a les persones drogodependents. Tot seguit, l’acolliment va ser molt positiu i ens va fer sentir-nos com a casa.

Gràcies a la col·laboració de quatre participants proactius de l’entitat, vàrem poder dur a terme l’anàlisi de la notícia “Gitanos que han pisado la luna” , mitjançant el joc de role-playing ​. La finalitat del joc es posar-se a la pell d’un personatge en una situació determinada, relacionada amb l’objectiu principal de la notícia, els estudis universitaris en la cultura de l’ètnia gitana, no els hi va resultar complicat, ja que alguns d’ells i elles s’hi sentien identificats i identificades per unes raons o unes altres.

Es van palpar un seguit d’emocions que van aflorar durant les interpretacions del joc: il·lusió, arrepentiment, esperança, impotència, motivació i desmotivació, superació, tristesa, admiració, entre d’altres. A l’inici de l’activitat no les donàvem totes per evidents. Ens van sorprendre
algunes d’elles com el sentiment de motivació al tenir clar que mai és massa tard per fer el que es vol i en aquest cas, estudiar i formar-se d’allò que ens satisfà.

Una altre emoció a destacar va ser l’arrepentiment que alguns d’ells mostraven, pel fet d’haver deixat els seus estudis de manera prematura. Per últim ens va sobtar l’admiració que tenen per a aquells que si han continuat els seus estudis i en el cas de la notícia, d’aquells gitanos i gitanes que han cregut en si mateixos i han lluitat pel seu futur en la universitat.

Al principi de la sessió vàrem proposar fer una reflexió individual sobre la visió que tenen del barri de La Mina, ja fós positiva com negativa per a poder comentar-ho al finalitzar les activitats. Tot i coincidir en alguns aspectes, només una persona de les participants va esmentar l’àmbit educatiu com un fet important, el qual tot i que està millorant, encara falta
camí per recórrer.

A la foto: Núria, Said, Manuela i Rafael

Gràcies a la realització de la sessió amb aquest grup de participants, vàrem sortir amb una imatge diferent de la que pensàvem a l’inici, ja que no esperàvem que fos un col·lectiu tant dinàmic i participatiu a l’hora de donar la seva opinió, així com també de dur a terme el joc del ​ Role Playing ​ amb tant d’èxit. Podem concloure doncs, la gran satisfacció amb la que vàrem finalitzar la sessió, per l’extraordinari funcionament de les dinàmiques preparades, així com l’alegria i entusiasme que el grup ens va traslladar amb els constants gestos de gratitud cap a nosaltres. Cada cop amb les expectatives més altes, continuem amb moltes ganes.