20 de Març del 2019

Estimat diari,

Avui en Miguel i la Sandra ens hem posat mans a l’obra amb la nostra primera sessió i ens dirigim al Casal Infantil de la Mina, mai hem fet una pràctica d’aquest tipus, i els nervis previs i les suposicions són molt evidents, confiem en nosaltres, però les primeres intervencions sempre dóna un cert respecte.

Entrem a l’edifici, ens hem sorprès amb l’espai, era molt ampli i molt lluminós. Allà estàvem, nosaltres, esperant les Educadores Socials que portarien a terme amb nosaltres la nostra primera sessió. Estàvem expectants, amb moltes inquietuds i amb un munt de dubtes, això sí, amb unes ganes immenses de tenir el nostre primer contacte directe amb un col·lectiu del barri de la Mina.

Vam començar la intervenció amb una presentació mútua, intentant així trencar una mica la primera situació, i fent una petita aproximació amb les noies, ajudant a sentir-nos tots una mica més còmodes, vam explicar en què consistia el projecte i la dinàmica que faríem.

La sessió va progressar de manera molt propera, si és veritat que des d’un principi la Berta, l’Aida i la Mònica es van mostrar molt receptives a l’hora d’analitzar la notícia, “Les campiones de la Mina: lluitar contra els estereotips des de la perifèria”, un cop llegida la notícia ens van donar la seva perspectiva envers la lectura, que pensaven sobre la primera llegida i com interpretaven les dades que sortien al text, la primera impressió sobre la notícia es dividia en dos, perquè per un costat se centra molt a explicar la situació del barri i per l’altra fer reconeixement de les noies que practiquen esport de lluita olímpica.

Per un altre costat, vam fer una reflexió d’un apartat de la notícia que destacava la problemàtica del barri fent menció als negocis foscos, màfies i drogues, quan realment s’estava reconeixent el mèrit d’una noia esportista, la Berta, l’Aida i la Mònica van mostrar el seu desacord amb la mala fama i l’estigma engronsat que es té sobre aquest barri, sobretot o van fer notar dues d’elles que portaven més temps treballant a la zona i ja s’hi havien desconstruït els prejudicis que pràcticament tothom porta quan entra a La Mina.

Tot seguit vam poder saber més informació sobre la realitat al barri des dels seus punts de vista, en primera persona. Després d’explicar diferents situacions personals al barri i d’elles mateixes adonar-se que quan per primer cop trepitges el barri de la Mina, fas uns judicis i et pots deixar influenciar per les especulacions dels mitjans de comunicació o relats d’altres persones. Tot i ser conscients dels prejudicis, l’Aida planteja una pregunta molt interessant, ¿perquè mai diem de fer un cafè al barri de la Mina? Una qüestió que ens fa replantejar la realitat en la qual es troba el barri i que encara queda molta lluita per fer barrera als prejudicis que presenten en diferents mitjans de comunicació i altres.

Una anècdota que ens va sorprendre molt és que la Berta, Pedagoga i docent de professió, ens explica com a la seva universitat a Santiago de Compostel·là s’ha parlat del barri de La Mina, amb ressò negatiu, posant el barri com a exemple de barri des d’una visió totalment negativa.

La motivació i implicació que hem rebut per part de la Berta, l’Aida i la Mònica va ser increïble, ens han facilitat al màxim portar a terme la sessió i que anés sobre rodes, no van tenir cap problema en arromangar-se amb nosaltres i treure el màxim suc possible a la notícia. Va haver-hi riures, reflexions i un diàleg entre tots cinc, aconseguint així un ambient molt confortable i una cohesió molt enriquidora. Va ser un gran plaer.

Personalment ens hem sentit molt a gust, hem estat pràcticament com a casa, sentim que tots cinc hem posat de la nostra part perquè aquesta dinàmica sortís el millor possible i creiem que ho hem aconseguit, i que hem assolit amb bastant d’èxit les expectatives que teníem i els objectius que ens havíem marcat, si és veritat que sentim que estem verds en aquests camps, i entenem que és normal, ja que no tenim gaire pràctica en projectes d’aquest tipus, això ens dóna molta força per afrontar les properes sessions i ens ajuda a detectar els nostres punts forts i punts febles, i així veure com podem millorar i que c oses modificar per properes sessions.