La nostra primera petita experiència a un gran barri

Ens endinsem a un espai enorme i lluminós, nosaltres semblàvem petits en aquell lloc. Allà estàvem,  tots tres esperant a dues persones en concret, al nostre voltant es trobava ple de llibres, i al fons d’aquell espai tan immens,  veiem a qui estàvem buscant, el director i la bibliotecària de la Biblioteca Font de La Mina, estaven expectants, amb un somriure d’orella a orella es van presentar.

La sessió amb ells va ser molt propera des d’un principi i ells van ser molt receptius a l’hora d’analitzar la notícia “La UPC y La Mina, realidades paralelas en un año de vecindad sin beneficio para el barrio”. Va resultar que la biblioteca es troba molt vinculada a la universitat, ja que tenen un projecte en comú , això va facilitar la sessió i ens van donar la seva perspectiva en primera persona, també vam poder saber més informació sobre la situació entre la universitat i el barri des dels seus punts de vista.
Ells pensaven, però, que aquest titular era negatiu i que havia passat molt poc temps d’ençà que s’ha instal·lat la UPC en el barri, consideraven que per establir un vincle entre el barri i la universitat es necessitava un procés el qual era lent per poder notar les millores i els beneficis per ambdues.

La realitat entre el barri i la biblioteca no eren realitats paral·leles, la biblioteca, després de molts esforços, activitats i projectes ha aconseguit apropar-se moltíssim al barri, segons ens deien ells.

La motivació que presentaven a partir dels projectes que volien posar en marxa o que ja estaven en marxa, feien que se sentissin contents de que aquests funcionessin al barri, tot i que són conscients de que les novetats costen i que la implicació i continuïtat dels participants costa més. També ens van comentar que al barri hi ha moltes entitats que es troben realment implicades per treballar per i amb el barri, i tenien la seguretat i l’esperança, que en un futur aquesta situació també es reflecteixi respecte a la relació entre el barri de La Mina i la UPC.

A la sessió va haver-hi riures, reflexions i un diàleg entre els cinc, aconseguint així un ambient totalment comfortable. Va ser un plaer.

PD: Volem fer una crida, des d’aquest article, ens van dir des de la biblioteca, que necessitaven voluntaris per realitzar classes de català i castellà  a persones adultes. ANIMA’T!.

Segona sessió- 18.30h Periodistes locals

La segona sessió del dimecres va ser diferent, distinta i interessant. Vam poder realitzar l’anàlisi crític amb Jordi Ribalaygue i Andreu Merin, dos periodistes del barri.

Aquesta vegada en trobàvem a una sala del centre Punt Omnia.

Prèviament a la sessió,  la nostra pauta constava d’un cúmul de preguntes, de reflexions i de crítiques sobre la notícia ”El novè assassinat masclista de l’any sacseja la Mina”. Teníem ganes de conèixer la perspectiva i l’anàlisi  dels dos periodistes. Ens enfrontàvem a una sessió plena de dubtes i inquietuds. Teníem nervis,  i graciés a l’ajuda dels dos vam poder entendre i posar-nos en la pell dels periodistes, resolent així els nostres dubtes, i poder entendre a fons la notícia, per així ampliar l’anàlisi crític d’aquesta.

Els dos ens van fer partícips de què eren coneixedor de la notícia i que tant el Jordi com l’Andreu van escriure sobre el tema, el Jordi just quan va succeir i l’Andreu va fer el seguiment uns dies després. Els dos van estar d’acord del fet que les notícies que  s’escrivien sobre el barri, majoritàriament són negatives , però no ho són per apuntar les coses negatives d’aquest, sinó que d’aquesta manera, es pot apuntar els autèntics culpables de moltes de les situacions que hi ha en el barri i que molts dels veïns reclamaven que sortís a la llum la realitat social que existeix a La Mina. També ens van aclarir el perquè sempre surt la nacionalitat en aquest tipus de noticies, un dels dubtes que sempre ens hem fet. Això segons ells, es degut a què en l’expedient policial que moltes vegades llegeixen, apareix la nacionalitat de les persones protagonistes del succés i una vegada ho llegeixen, també ho redacten.

Va ser curiós, que quan van fer una primera lectura, no es van adonar d’un paràgraf, el qual parlava de la drogoaddicció i de la sala de venopunció al barri de la mina, una informació que no pertocava en el context de la notícia, i connotava d’aspectes negatius al barri. No es van adonar, fins que a partir de l’anàlisi que vam realitzar amb ells, van adonar-se i van acceptar que potser, no era la dada més convenient segons el context en el qual ens situàvem. Igualment també defensaven, que no era amb mala intenció, però que segurament si ells haguessin escrit aquell paràgraf, ho haurien llegit diverses vegades abans d’enviar-ho, per por de les interpretacions que poden donar o de com es reflecteix el barri.

Finalment, cal dir que va ser una sessió amb dos professionals que van estar a l’altura de les nostres expectatives i creiem que va ser un aprenentatge recíproc. Ells van aprendre de nosaltres, i nosaltres vam aprendre d’ells.
Per tant, tot un plaer poder posar-nos en la vostra pell, entendre la complexitat de redactar aquest tipus de notícies, i un plaer que vosaltres hàgiu après a partir del nostre anàlisi crític, veure punts que potser anteriorment no haguésseu vist.

Jorge, Teresa i Luisa