Trobada amb els Educadors de Medi Obert

En la sessió del 24/11 vam haver de tractar amb les els Educadors de Medi Obert, concretament amb el Narciso i la Irene, dos educadors de carrer que treballen al barri de la Mina des de fa uns anys acompanyant a adolescents i joves.

Una vegada ja ens vam presentar vam passar a parlar de que tractava la seva feina, a la qual qüestió ens van respondre: donar segones oportunitats a aquells adolescents que estàn completament parats tant laboralment ccom a nivell d’estudis.

Seguidament, vam procedir a llegir la notícia que ens havia tocat observar amb ells: “El niño gitano que llegó a la universidad pese a los prejuicios de su profesora”, publicada a: El Periódico.

Com a proposta per analitzar aquesta noticia vam pensar en fer un role playing on van haver d’interpretar dos papers:

Paper 1: Paca Vargas, promotora escolar. INTERPRETAT PER LA IRENE

Paper 2: professor que no confía en les capacitats del seu alumne (Ismael) per a
seguir amb els estudis, en aquest cas el batxillerat. Aquest professor presenta una
actitud negativa contra l’alumne. INTERPRETAT PEL NARCISO

Aquest dos papers havien d’actuar sota el context de que a la sortida de l’escola, el pare de l’Ismael va a parlar amb la promotora escolar ja que li vol comentar que el seu fill s’ha queixat diverses vegades de que es sent rebutjat pel seu professor i que, a més, no el recolza per continuar els seus estudis duent a terme el batxillerat. És llavors quan la promotora va a parlar amb el seu mestre.

A la Irene li va ser fàcil representar el seu personatge ja que defensava els seus principis i idees, en canvi, al Narciso li va ser més costós degut a que és un paper que s’ha d’interpretar a base de prejudicis cap a la figura gitana.

Cal destacar que tots dos ho van fer molt bé i va ser una activitat diferent a la vegada que graciosa, tots dos són persones molt properes. Seguidament, un cop acabat el role playing, vam procedir a analitzar alguns aspectes que vam apuntar sobre el que havien esmentat durant l’actuació.

Són exemples:

  • Treure-li l’oportunitat per ser d’una altra raça, en aquest cas gitano.
  • Donar per fet les coses, com que per ser gitano es casarà, s’escaparà, deixarà els
    estudis…
  • Infravalorar l’alumne.

Com a solucions vam parlar de la necessitat de:

  • Fer una reforma al sistema educatiu.
  • Formar al professorat des d’una base antiracista.
  • No tenir una mirada individualista, és a dir, no generalitzar.
  • Eliminar prejudicis.

I ja per últim, per acomiadar la sessió ens van explicar anècdotes i experiències viscudes durant els anys que han anat exercint la seva professió al barri de la Mina.
Estem molt agraïdes pel tracte que hem rebut, i sobre tot per la seva implicació i col.laboració que han tingut a l’hora de participar en la sessió preparada

Carla Rubio, Andrea Galan i Andrea Gimeno