Fem Família

A la nostra segona sessió hem tingut la sort de trobar-nos amb famílies que participen a Fem Família, un consorci del barri de La Mina gestionat pel Casal d’Infants que proporciona un ambient molt acollidor on sorgeixen conversacions molt interessants. Gràcies a aquest espai de confiança que conformen les educadores i les famílies és que hem pogut conèixer diferents punts de vista i testimonis dels veïns de la mina sobre la brutícia del barri i les violències als operaris de la neteja.

Per tal de dinamitzar la sessió vam repartir uns mapes del barri de La Mina i vam demanar a les famílies que marquessin les zones que ells consideraven més brutes. D’aquesta forma vam confirmar les zones mencionades a la nostra notícia, la qual tractava sobre l’acumulació de brossa al carrer de las Estrellas al solar municipal del costat i a la Església Filadèlfia del Temple de La Mina del carrer Llevant. Gràcies a aquesta activitat vam saber d’altres zones amb problemes de neteja com són; el carrer Mart, el carrer Venus, la rambla Camarón, els voltants de l’hort comunitari, el carrer Marcela, el carrer Oriente i el límit amb Sant Adrià prop del TRAM.

Les famílies expliquen que alguns veïns tiren la brossa per la finestra i que per això els arbres estan plens de bolquers, brossa, papers… però demanen que no es generalitzi i que no s’atribueixi la brutor a la gent del barri, ja que són uns pocs el que fan això i és un problema que perjudica a tots els veïns. Les famílies tampoc consideren que els veïns són els únics que embruten, també ens van explicar que moltes persones d’origen anglosaxó alquilen pisos per fer festes i embruten el barri. També van voler afegir els problemes amb excrements de gos i amb la plaga de rates i cuques a causa de la brutícia dels carrers.

Sobre les violències als operaris de la neteja, els veïns ens van dir que ells consideraven que el problema amb el personal de la neteja era la poca professionalitat i abandonament del barri i ens van comentar que ells no havien vist cap agressió cap a aquests, però sí que diuen que en un passat van veure com tiraven pedres al camió de la recollida de deixalles, tot i que afegeixen que la situació actual ha millorat molt.

Per conèixer quines solucions veuen més eficaces els veïns per resoldre els problemes anteriors, vam fer una pluja d’idees entre tots i vam elaborar les propostes següents: potenciar les ajudes a la neteja amb més seguretat, promoure la neteja d’excrements de gos posant més brosses i bosses per recollir-la al carrer i també incrementant la vigilància de guàrdia urbana als carrers, acabar amb les plagues de cuques i rates amb pesticides, promoure el civisme entre els ciutadans i contractar a gent en situació d’atur del barri com a operaris de la neteja.

Estem molt agraïdes d’haver pogut trobar-nos amb aquestes famílies, ja que hem pogut conèixer de forma més propera el barri a través de les persones que fan la seva vida allà i que pateixen el problema de la brutícia cada dia.