Identitats i Miralls 2016 :: Crònica enllaçada

Un any més tancant la nostra proposta d’aprenentatge i servei realitzada amb l’assignatura de Comunicació i Documentació de Treball Social de la Universitat de Barcelona, fem un exercici de enllaçar tots el continguts publicats per els estudiants participants.

La proposta de l’experiència Identitats i Miralls es la d’analitzar com es creen les identitats personals i comunitàries d’un barri com el nostre, realitzar una reflexió entorn als mitjans de comunicació i la seva construcció de la realitat social i a la interacció entre les diverses identitats i la realitat.

Desprès d’una presentació a l’aula de la nostra proposta es seleccionaran als nou participants per mitja d’autocandidatures, es realitzen dues sessions d’aprenentatge a territori on es realitzaran tallers d’analisi de la realitat social a traves de les noticies, presentacions entorn al barri i la seva realitat i espais de reflexió entorn al poder de la comunicació i del paper dels treballadors socials com agents de canvi.

Tota la proposta es documenta per mitja d’un blog de l’experiència que serveix com a memòria viva de tot el treball realitzat a territori.

Aixi la Josselyn i Saray parlen de com tot es la primera vegada alguna vegada: la primera vegada que iniciaven una proposta com aquest, la primera vegada al barri, amb els companys,… L’Arantxa i el Javier resalten la contextualització d’aquesta primera jornada d’aprenentatge amb respecte al barri, la seva realitat i la seva imatge. I la Paula, Isabel i Noemí ens parlen de “la por del primer dia”.

De la primera sessió de servei, Josselyn i Saray fan una crida de les dones al poder, la Paula, Isabel i Noemí dels nervis del primer dia, i Arantxa i Javier reflexionen sobre els contrastos que surten al enfrontar-se amb la realitat del dia a dia dels veïns del barri.

A la segona sessió la Josselyn i la Saray ens comenten les seves sessions amb l’Arxiu Històric del barri i membres del consell editorial de desdelamina.net. La Paula, la Isabel i la Noemí van realitzar una sessió amb altres membres del consell i els alumnes de l’aula oberta de 3r de la E.S.O. de l’IES Fòrum. I la parella d’Arantxa i Javier ens relaten les seves sessions amb el grup de dones Iris i el grup de grans del Centre Obert de PES La Mina.

I tant rapid com l’experiencia va començar toca el moment de realitzar les darreres sessions. La Paula i la Isabel ja indiquen que ho trobaran a faltar. L’Arantxa i el Javier no volen parlar d’un adéu si no d’un fins la propera. I la Josselyn i la Saray miren de recollir totes les sensacions viscudes a l’experiència.

 Per acabar la proposta, vam realitzar una sessió d’avaluació amb els participants i els van demanar que fessin unes reflexions davant la càmera. Us deixem amb el video que recull les seves aportacions.