La mirada introspectiva

Des d’un primer moment, vàrem tenir clar que volíem participar en l’ApS IDENTITATS I MIRALLS, però formar-hi part no seria tan fàcil. L’únic requisit que se’ns demanava era una carta motivacional i ser un dels dos escollits entre tots els/les candidats/es. En rebre la notícia, confirmant la nostra plaça al projecte, va recórrer, per tot el cos, una barreja de sensacions.

La primera sessió va consistir en una jornada de coneixença i aprenentatge, on vam tenir l’oportunitat de relacionar-nos, no només amb la resta de companys/es, sinó també amb el professorat, els responsables de l’ApS, l’Isma i la Maria i el barri de la Mina. El dia va transcórrer amb normalitat, tot i marxar ben mullats del barri.

El primer correu ens informarà que el dimecres 17 de novembre, ens tocaria treballar amb el col·lectiu de periodistes. I així va ser, en un tancar i obrir d’ulls, ens trobarem analitzant la notícia corresponent, sense saber si estàvem fent bé les coses o simplement, a l’altura, ja que era un perfil molt tècnic i professional.

L’activitat va sortir força bé; per trencar el gel, vam utilitzar les cartes Dixit i això ens va permetre extreure molta informació sobre cada un d’ells i la seva professió.

A continuació, vam fer la lectura de la notícia i aquesta va desembocar en un debat

sobre la relació dels mitjans de comunicació amb la mina.

El col·lectiu del següent dimecres 24 va ser totalment diferent de l’anterior. En aquest cas, ens trobarem davant de l’alumnat de secundària del barri i el funcionament de la sessió requeria un altre enfocament. Calia analitzar un vídeo, de manera entretinguda, per tal de captar l’atenció dels i les joves.

Vam optar per realitzar la visual dinàmica del cabdell de llana amb la finalitat de presentar-nos i demostrar la importància del treball en grup. Seguidament, els hi vam preguntar com es veien ells/es en deu anys, respecte de la seva educació, la vida laboral, la familiar, etc., i se’ls va demanar que ho plasmessin a un paper. Aquesta activitat va servir per enllaçar la notícia, ja que estava molt relacionada amb els àmbits mencionats. Ens va sobtar la gran participació i la il·lusió que mostraven per seguir formant-se i treballar les injustícies que succeeixen al barri.

Finalment, va arribar l’última sessió, la del dimecres 15 de desembre. Vam tenir moltes dificultats per realitzar-la, però, per sort, l’Isma i la Maria van fer tot el possible per ajudar-nos i poder acabar l’APS.

El correu de la setmana, ens va informar que les treballadores de la Biblioteca Font de la Mina seria l’últim col·lectiu amb el qual treballaríem. La sessió va ser molt profitosa, ja que ens van proporcionar molta informació sobre com és l’educació al barri i aspectes relacionats amb la cultura romaní.

També ens explicaren en gran detall, el funcionament de la biblioteca i el paper que juga en l’aprenentatge de les persones.

Per començar, vam preparar una llista de conceptes que feien referència a l’àmbit educatiu amb l’objectiu que elles escollissin els més convenients per fer-nos un resum de totes les problemàtiques relacionades amb l’educació dins del barri.

Posteriorment, vam analitzar la notícia conjuntament, tot i que, sense adonar-se’n, ja ens havien contestat a moltes de les preguntes que teníem preparades. La seva actitud i predisposició durant tota la sessió, ens va permetre treballar amb desimboltura i gaudir molt més d’ella.

D’aquesta “APS” en sortim molt contents i amb la mirada més oberta; creiem que l’aprenentatge ens serà de molta vàlua, en el nostre futur, com a treballadors socials. Ens hauria agradat poder tractar més amb els usuaris del barri i el seu dia a dia, ja que gran part de les sessions s’han hagut d’enfocar des de de la perspectiva de la informació, i no tant de les persones.

Per concloure, volem donar les gràcies, tant a la U.B. com als/les companys/es de la PES per aquesta gran oportunitat.

Carla Francés i Jordi Simelio

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *