“La comparació” i “Per vosaltres”, trobada amb membres del Consell Editorial i Les Adrianes

La Luisa, el Jorge i la Teresa es troben en aquesta ocasió amb dos col·lectius ben diferents. Durant la primera meitat de la tarda de l’11 d’abril, els tres estudiants es reuneixen amb tres membres del Consell Editorial del desdelamina.net i amb el grup de dones Les Adrianes. Què n’hauran après?

La comparació”

En aquesta sessió ens trobàvem a “casa”, aquell espai on es trobaven abans i després de cada sessió i on ja vam tenir l’ocasió de reunir-nos la sessió passada. En aquesta sessió va participar la Maria, que no la coneixíem de fa massa però sí que ja és una referent per a nosaltres. Ens vam situar en un despatx, aquesta vegada l’ambient no era tan acollidor, un pel petit l’espai i la taula per les sis persones que ens trobàvem. Va ser una sessió diferent, ja que aquesta sessió comprava amb un matís seriós, ja que la noticia ho requeria i també vam gaudir de la participació de la Xtell (treballa a l’ajuntament i és de l’editorial) i el Paco (pertany a l’editorial i fa molts anys que viu a la mina). Hi vam descobrir amb ell que la notícia tenia un caire polític, tot i que ens hauria agradat parlar més, ens havíem de centrar en l’anàlisi.

Aquesta vegada, vam fer una comparació d’una mateixa notícia però escrita en dos articles de llocs diferents i per periodistes distints, aquestes eren: “El ple de Sant Adrià del Besòs aprova desallotjar un campament de barraques a la Mina” i l’altra, “Sant Adrià desallotjarà un assentament de barraques d’un descampat de la Mina” a partir de l’anàlisi ens vam adonar que les perspectives i les visions en enfocar les notícies eren molt diferents, al grup amb qui treballavem els hi va impactar per exemple la diferencia d’imatges d’una notícia a un altre, per tant a partir d’aquí veiem la diferència i la importància que té en escriure les notícies, ja que pot donar-hi una visió molt diferent d’altre. En una sortia la drogoaddicció del barri, i aprofitava la notícia per fer una cinematografia de coses negatives d’aquest i l’altre era més purament informatiu i explicava el imprescindible, el que veritablement importava.

En algun moment de la sessió ens van fer un recorregut històric de la mateixa història del barri, prou interessant. En quant en relació a classe, l’altre dia Luisa comenta que van comparar els títols de notícies en un lloc i altra, i pensa que la comparació de notícies és molt interessant per realitzar una anàlisis crític més profund.

“Per vosaltres”

Aquesta vegada ens trobem a un petit, però acollidor local, situat al carrer del mar, on es reuneixen un grup de dones que s’anomenen “Les Adrianes”. A l’arribar, estaven fent manualitats i creant un artefacte per posar l’ampolla de vi i les copes al voltat pel dia de la cultura que se celebrarà al barri. Algunes dones sabien que hi anàvem, en canvi altres no i els hi va agafar de sorpresa, tot i això la rebuda va ser molt agradable. Aquesta vegada la notícia a tractar era un vídeo “Crida urgent per salvar la Mina”, des del primer moment van estar disposades a contestar, a donar el seu punt de vista, les seves experiències, i la seva lluita dins del barri, tot i que tenien dubtes de parlar segons i quins temes.

A través del vídeo que vam presentar, ens van demostrar a través de les seves veus les dones lluitadores que hi van ser i que són, estaven avesades i a vegades se sentien un pèl cansades de lluitar per millorar alguns aspectes del barri, ja que els resultats no eren els esperats, i demanaven la implicació de la gent del barri i també de l’ajuntament. A més, una de les dones ens explicava tota la lluita que portaven des de feia mots anys i semblava una dona molt implicada per la millora del barri. També, ens deia que el barri no era un mal lloc per criar als seus fills, de fet ens contava que els seus fills havien viscut al barri i tots treballen i fins i tot estudien a la universitat.

Per altra banda, Teresa es va sentir connectada amb elles, diu que es va sentir “com a peix en l’aigua” rodejada del saber que només les persones grans tenen, ja que han viscut moltes coses al camí de la seva vida. Pot ser, és cert que a vegades fugíem de la notícia o de la nostra pauta per realitzar la sessió, ja que ens tenien tantes coses per a dir, tenien tantes ganes d’explicar-nos, que ens hi va quedar poc les dues hores amb elles, de fet, necessitaríem un munt de sessions per parlar amb elles. Des de les seves mirades i les seves paraules, a partir del vídeo es van obrir a parlar sobre les necessitats del barri, sobre com es podia fer una transformació d’aquest, sobre actuacions que podrien fer millorar les situacions. Elles, que ha viscut des del primer moment tota la situació que es reflectia al vídeo.

Per últim creiem que la notícia en format vídeo va ser molt adient, ja que es van interessar molt més i la dinàmica va ser diferent. Escoltar les veus dels teus veïns  i veure el teu barri, ajudava al fet que elles es sentien més còmodes.

Elles que s’han trobat a les lluites, elles que han sigut rebutjades per ser del barri, elles que moltes vegades no havien sigut escoltades o recolzades….es trobaven allà, amb nosaltres. I que bonic .

Gràcies

Teresa, Jorge, Luisa