La Mina des de diferents mirades

Ens posem en marxa pel segon dia de treball amb grups. Afrontem aquestes sessions després de fer una autoavaluació del primer dia. Abans de començar amb la feina fem una mica de reflexió del que ens toca avui, ordenem les idees i agafem aire per emprendre les dues sessions que se’ns presentaven.  Tenim clar què hem de fer, tenim ganes de veure els resultats d’avui.

El primer grup és amb un nois i noies, de 15 i 16 anys de la UEC (Unitat d’Escolarització Compartida). La rebuda al centre ha estat molt agradable. Al principi tots i totes mantenim certa distància però poc a poc i amb l’ajuda de l’educador anem trencant el gel i es converteix en una sessió molt divertida i molt interessant. Alguns d’ells han fet reflexions molt acertades sobre la notícia i a través d’aquesta sorgeixen altres temes interessants del barri.

A través d’ells hem pogut conèixer quina és la seva mirada envers al barri on són conscients de les diferents problemàtiques que té i on constantment posen de expressen que creuen que La Mina es troba en una situació d’abandó per part dels polítics. A través de la sessió hem pogut anar mostrant altres mirades per tal que a més de la que ja tenen puguin tenir-ne d’altres,  més positives i en la qual La Mina no només són notícies negatives sinó que també és un barri on hi ha gent lluitadora, gent treballadora, gent amb projectes i reptes.

Marxem contentes per la feina feta perquè creiem que ha estat un exercici molt positiu de reflexió, tan per nosaltres com per a ells.

El segon grup són dos membres del Grup Impulsor del Projecte de Barri. Avui també ens acompanya una periodista de El Periódico per poder fer una notícia sobre aquest projecte. Això ens posa una mica nervioses, fer un anàlisis crític d’una notícia davant d’una periodista impacta, però de seguida que entrem en matèria, i després d’una estona d’anar sentit com ens fotografien, els nervis marxen i oblidem aquesta part.

La notícia que els hi presentem és sobre la història de La Mina a través d’un petit text i també de fotografies. La sessió es centra molt amb els discursos desviaixats, en una única visió del barri, un únic punt de vista, de la falta de mirar altres miralls i donar altres perspectives.

Al principi agafa força la sessió per la introducció que presenta la notícia. Només començar es parla de la població gitana, escrita de tal manera com si fos una novel·la, segurament per captar l’atenció del lector però on ja veiem una etiquetació negativa del barri pel elements lingüístics utilitzats, des d’un únic punt de vista, com si aquesta fos la única realitat del barri.

També es parla molt dels buits informatius, durant la notícia presenta vàries informacions en les que no s’acaben de completar, ja sigui perquè l’autor de la notícia desconeix o bé perquè no interessa posar-les.

Acabem el dia pensant en la importància que tenen els mitjans de comunicació a l’hora de crear imatges sobre un barri i com a poc a poc van penetrant en les nostres ments etiquetes, imaginaris i realitats, que es van configurant a dins nostre, sense ni tan sols conèixer el territori des de totes les vessants.

Només ens queda un dia de treball, caldrà aprofitar-lo al màxim per seguir gaudint de l’experiència, a nosaltres ens està enriquint molt i esperem que la nostra tasca també estigui produint algun efecte als grups en els quals hem estat treballant, si més no per ser més crítics davant d’una notícia i saber que hi ha més històries a part de la que s’està llegint, perquè tot depèn de la mirada en la qual un vol fixar-se.

Anaïs i Mireia